6000 de ţărani din Vrancea au de plătit la fondul de sănătate peste 8 milioane de lei pentru anii 2009, 2010 şi 2011. De aceste datorii au aflat abia acum.
Agricultorii din Vrancea, dar în egală măsură în aceeaşi situaţie se regăsesc şi cei din restul ţării, s-au trezit zilele trecute datori vânduţi la bugetul de sănătate din cauză că din bruma lor de bani încasaţi din vânzarea cerealelor nimeni nu le-a spus că trebuie să plătească şi contribuţia la sănătate, de 5,5%.
Vorbim despre datorii care datează din anii 2009, 2010 şi 2011, care au fost descoperite abia acum, după o confruntare a bazelor de date ale Casei Judeţene pentru Asigurări de Sănătate şi Direcţiei de Finanţe. Mai precis, ţăranii care muncesc pământul şi-au vândut parte din recolte unor societăţi comerciale, care au declarat la fisc ce bani a plătit fiecărui agricultor în parte. Iar de aici până la descoperirea datornicilor nu a mai fost decât un simplu pas.
„Când firmele au depus declaraţia 205 la Finanţe, societăţile au fost obligate să menţioneze şi persoanele de la care au cumpărat cereale sau alte produse agricole. Aceste societăţi trebuia să le spună oamenilor în 2009, 2010 şi 2011 că au de plătit 5,5% la fondul de sănătate, lucru care nu s-a întâmplat. Din această cauză a fost schimbată legislaţia în 2012 şi acum reţinerea contribuţiei la sănătate o fac firmele. Curta de Conturi a descoperit aceste debite şi ne obligă să le încasăm”, ne-a declarat Mihai Copaci, directorul Casei de Asigurări de Sănătate Vrancea. Foto Revoltă la Pufeşti
Ceea ce nu este în regulă îl reprezintă faptul că oamenii au aflat abia după trei ani că sunt buni de plată, după ce au primit înştiinţări de la Casa de Asigurări de Sănătate, conform cărora au 15 zile la dispoziţie să-şi achite datoriile.
La nivelul întregului judeţ este vorba despre mai bine de 6 000 de agricultori datori la bugetul