Motto: „Toată viaţa este şcoală”. (Comenius /Jan Amos Komensky, 1592-1670, umanist şi pedagog ceh)
Săptămâna trecută ( 11-13 iunie 2013), Şcoala Gimnazială „Silvania” din Şimleu Silvaniei a fost în sărbătoare. O sărbătoare prilejuită de împlinirea a 125 de ani de la înfiinţare şi de absolvire a clasei a VIII-a. Activităţile, începute în modernul Centru de Documentare şi Informare al şcolii, au reprezentat un moment deosebit pentru dascăli şi elevi, pentru întregul personal al şcolii, pentru toţi cei care au fost legaţi, de-a lungul timpului, de această şcoală. Printre invitaţii reuniunii de celebrare a celor 125 de ani de existenţă a şcolii, s-au numărat: prof. Szabo Ştefan – inspector şcolar general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, ing. Septimiu Cătălin Ţurcaş – primarul oraşului Şimleu Silvaniei, reprezentanţi ai Primăriei şi ai Consiliului Local, foşti dascăli şi foşti elevi ai şcolii.
Şcoala Gimnazială „Silvania” a luat fiinţă în anul 1888, sub denumirea: Şcoala de Fete a Reuniunii Femeilor Sălăjene”. Documentele vremii spun că: „prin multe încercări a trecut această şcoală răsărită din entuziasmul şimleuanilor şi din dorinţa de înălţare naţională [...]. S-a făcut o serbare în mai 1888, în pădurea de brad din Şimleu, cu petrecere publică, cu tombolă şi cu multe altele, numai ca să se poată deschide şcoala”.
Primul director al şcolii a fost învăţătorul Andrei Cosma, iar prima învăţătoare, Maria Lăpuşteanu. În anul 1901, cu ocazia inaugurării noii şcoli de fete, directorul Andrei Cosma spunea: „Şcoala este importantă pentru pregătirea sufletească a fiicelor de români, care au devenit bune mame, chivernisitoare, econoame, bune, carii toată fericirea şi-o află în familie, în fapte bune, în binele de obşte şi în alinarea celor nefericiţi”.
125 de ani de şcoală românească înseamnă 125 de generaţii. 125 de ani de muncă întru