150 de foşti angajaţi de la Mechel Câmpia Turzii înscrişi în proiectul combinatului social nu mai sunt de găsit. Directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă a anunţat că va porni în căutarea şomerilor, inclusiv la domiciliul lor. Primarul din Câmpia Turzii spune că oamenii nu mai au nici bani să-şi plătească abonamentele la telefoane.
Dintre primii 740 de disponibilizaţi de la Mechel Câmpia Turzii, doar 100 au fost reangajaţi în alte firme. Ceilalţi aşteaptă punerea pe roate a combinatului social, în cadrul proiectului derulat de AJOFM Cluj. Directorul agenţiei spune, însă, că nu mai dă de oamenii care s-au înscris în proiect la începutul anului.
"43 de persoane s-au pensionat pe caz de boală", spune directorul AJOFM Cluj Daniel Don. "150 din persoanele convocate la măsurile active de ocupare sau la obţinerea repartiţiilor pentru loc de muncă şi-au schimbat numerele de telefon şi nu îi mai putem găsi".
Daniel Don anunţă că va porni căutările la domiciliile foştilor angajaţi Mechel. Primarul din Câmpia Turzii spune că unii dintre şomeri au plecat să caute de lucru în altă parte.
"Oamenii, dacă nu au din ce plăti facturile, se duc în lumea largă", explică primarul din Câmpia Turzii, Radu Hanga. "Probabil e închis telefonul că nu mai au cu ce să-l plătească".
Unii dintre foştii angajaţi de la Mechel nu cred în proiectul combinatului social şi spun că aşteaptă să fie chemaţi la cursuri de pregătire. Unul dintre ei e Dorin Vâţă. "Noi când am ieşit în stradă am zis de atunci că-i vrăjeală, ei s-au tot lăudat când a venit ministrul Muncii; trebuia să fie un curs de sudor, avem documentele făcute şi aşteptăm să ne cheme".
În luna septembrie, AJOFM va primi de la Bosch o situaţie cu numărul de disponibilizaţi de la Mechel si Nokia de care este nevoie în noua fabrică a nemţilor, de la Jucu.
Reporter: Alin Golban
Op