Rezultatele la examenul de bacalaureat din ultimii ani sunt catastrofale - doar un elev din trei reuseste sa promoveze examenul de maturitate, un procent jignitor pentru orice tara europeana.
De ce nu mai iau elevii romani Bac-ul? Profesorul Radu Gologan, coordonator al lotului olimpic national de matematica, este de parere ca sistemul de invatamant nu este adaptat actualei generatii de elevi. In acest sens, el propune resuscitarea invatamantului prin eliminarea balastului din manuale si reforma inca de la primii pasi in scoala.
In plus, daca Bacalaureatul va avea aceeasi formula, rezultatele vor continua sa fie la fel de proaste, a avertizat mentorul olimpicilor, intr-o declaratie acordata Ziare.com.
"Nicio reforma in Educatie nu a avut consistenta si nu a fost dusa pana la capat", ne-a declarat Radu Gologan, subliniind insa ca "nu se mai pot face experimente pe elevi".
Bacalaureat 2013 - Primele perle: Corola de minuni a lui Vasile Blaga, strivita de elevi
"Continuam sa producem acea aglomerare de informatie, iar copilul nu se mai poate adapta, pentru ca el este extrem de obosit de toate informatiile pe care le obtine prin diverse cai: mass-media, computer", sustine coordonatorul lotului olimpic.
Potrivit lui Radu Gologan, "noi am formalizat foarte tare scoala", iar elevii (dar si parintii) isi concentreaza toata energia pentru note cat mai mari la testarile nationale si Bac, dandu-se importanta minima informatiilor practice.
"De ce elevii de gimanziu, pana in clasa a VI-a, a VII-a, se comporta corect fata de scoala, iar din clasa a VIII-a nu? Pentru ca din clasa a VIII-a se concentreaza sa obtina o nota mare la testele nationale. S-a ajuns pana acolo incat in clasa a VIII-a singura dorinta a parintilor, a elevilor si de cele mai multe ori si a profesorilor este obtinerea notei maxim