Două mari grupuri industriale din Moldova s-au confruntat săptămâna trecută cu presiuni din partea sindicatelor. Specialiştii susţin că în spatele luptei pentru apărarea drepturilor angajaţilor ar sta şi anumite grupuri politice şi economice
La mijlocul săptămânii trecute, două anunţuri făcute de sindicate au tulburat liniştea şefilor şi proprietarilor a două mari companii din Republica Moldova. Mai întâi Adunarea generală extraordinară a membrilor de sindicat de la Monolit, întreprindere ce face parte din grupul industrial JLC, a decis să ceară de la patron achitarea datoriilor la salarii pentru perioada noiembrie 2012-mai 2013, dar şi asigurarea salariaţilor cu echipament de lucru şi de protecţie.
Totodată, sindicaliştii au solicitat anularea ordinelor prin care au fost micşorate în mod unilateral salariul şi timpul de muncă, precum şi respectarea de către angajator a prevederilor legislaţiei muncii, inclusiv a contractului colectiv de muncă.
EFECTUL AMENINŢĂRILOR: LEFURI ACHITATE
A doua zi, deja angajaţii de la Floarea Soarelui din Bălţi, cea mai mare întreprindere alimentară din ţară, au ameninţat cu proteste de stradă şi grevă generală, din cauză că nu şi-au primit retribuţiile pentru două luni, iar mulţi dintre muncitori au fost obligaţi să plece în concediu fără plată. „Nu mai putem tolera această situaţie. Oamenii nu au cu ce-şi cumpăra o bucată de pâine, nu pot achita serviciile comunale, nu le pot oferi copiilor cele necesare“, susţinea Claudia Sergheev, lider sindical la întreprindere.
Grupul Trans-Oil, din care face parte Floarea Soarelui, a reuşit operativ să calmeze spiritele, achitând restanţele salariale. „Vineri am purtat negocieri intense cu administraţia companiei şi în a doua jumătate a zilei cea mai mare parte a revendicărilor angajaţilor au fost soluţionate. Sperăm că în viitor vor fi evitate astfel de situaţi