Animalele domestice au început să nu mai fie atât de profitabile pentru fermierii din judeţul Bistriţa-Năsăud, care aleg să se reprofileze. Un business care începe încet, încet să înflorească în judeţ este cel cu sălbăticiuni, dovadă stând bistriţeanul Nicolae Vrâncean, care pregăteşte o fermă de mistreţi.
Nicolae Vrâncean are 52 de ani şi este din Josenii Bârgăului. Este administratorul unei societăţi comerciale care se ocupă cu comerţul cu amănuntul, iar apetitul pentru „sălbăticiuni” l-a căpătat la vânătoare, una din pasiunile sale încă din anul 1992.
În urmă cu doi ani a primit doi porci mistreţi, iar de atunci s-a îndrăgostit de scrofiţele, acum gestante, care nu fac probleme şi par să fie uşor de întreţinut. Pasiunea făcută pentru mistreţi a fost atât de mare, încât luna trecută a început demersurile legale pentru a înfiinţa o fermă la Josenii Bârgăului.
Plănuieşte să mai cumpere nişte vieri, care pe piaţa ungurească costă între 500 şi 700 de euro şi plasă cu care să îngrădească cele 8 hectare de lângă pădure pe care le va dedica acestei ferme. Speră ca în toamnă să înceapă să îngrădească terenul, iar în iarnă să poată primi musafirii. Vrea să ajungă la 15 mistreţi şi câteva căprioare.
Din start ia în calcul ideea unui paznic, fiind conştient de faptul că deşi este vorba despre sălbăticiuni, vor fi mulţi din localitate tentaţi de micro-ferma sa „sălbatică”.
„Nu sunt pretenţioşi deloc, nu necesită adăpost şi sunt foarte blânzi, momentan sunt prietenii de joacă ai nepoţelei mele,” precizează Nicolae Vrâncean.
Deşi familia nu prea îl sprijină în acest demers, bistriţeanul este încrezător în potenţialul acestei afaceri. Potrivit acestuia piaţa de desfacere nu ar reprezenta o problemă, puii putând fi vânduţi la fondurile de vânătoare. Cu carnea recunoaşte şi Nicolae Vrâncean că este mai g