În vreme ce la Cluj începea TIFF, la Iaşi se ţinea cea de-a patra ediţie a unui festival studenţesc, Serile Filmului Românesc, pe care cu multă perseverenţă, de patru ani încoace, le organizează un tânăr fost student la Ziaristică, actualmente intrat în pâine (dintre ultimii discipoli ai regretatei Vanda Condurache, al cărei chip ocroteşte încă din fotografiile păstrate în ramă pe pereţi, televiziunea locală): Andrei Giurgia
(care imediat după, s-a ocupat şi de o Gală a Operei, un fel de UNITER pe muzică) secondat de frumoasa Corina şi indispensabilii entuziaşti voluntari.
Vizionările s-au petrecut la Ateneul Tătăraşi, unde publicul, de toate vârstele, dar pasionat de cinema, a venit să vadă între altele filmele lui Adrian Sitaru: „Din dragoste cu cele mai bune intenţii” şi „Domestic” şi să-l asculte povestind cum a fost la filmări şi cum e cu meseria asta. Preferatul cinefililor, în absolut, fiind „Concertul” lui Radu Mihăileanu. În goana celor nu foarte multe ore petrecute acolo, o bună prietenă, Laura Guţan, cândva câştigătoare a emisiunii „Serialul serialelor” de la TVR, ne-a dus pe amândoi la Muzeul păstorit de scriitorul Dan Lungu (autorul romanului deja ecranizat de Stere Gulea şi care va apărea în toamnă pe marile ecrane, pare-se chiar de celebrul 23 August, şi care o are ca protagonistă pe draga noastră Luminiţa Gheorghiu).
Este vorba despre Casa Pogor, care i-a aparţinut lui Vasile Pogor, unul dintre fondatorii Societăţii Literare Junimea. Ne-am strecurat printre picături, la propriu, într-o grădină splendidă şi am intrat într-un hol unde deja erau nişte sobe de ceramică de-o originalitate şi o frumuseţe, ieşite din comun. Aici am descoperit ceasul de aur cu trei capace al lui Eminescu, dăruit de tatăl său, dar şi un inel sigilar tot al poetului, un „Tatăl Nostru” înrămat şi recompus într-o formă arhaică.
Spre seară am ajuns la un r