Între alte subiecte de interes imediat, Traian Băsescu, invitat la emisiunea “După 20 de ani”, de la ProTV, a abordat tema regionalizării României, în perspectiva noii Constituţii.
Preşedintele le-a cerut politicienilor să fie mult mai precauţi în reformarea acesteia, mai ales în privinţa înfiinţării parlamentelor regionale şi a autonomiei preşedinţilor de regiuni, aspecte “ce ţin de statul federal şi care încalcă prevederea constituţională privind caracterul unitar al statului”.
"E necesar să plecăm de la definiţia statului român, şi anume aceea de stat unitar! Dacă ei se gândesc că vor face parlamente regionale, preşedinţi regionali cu o autonomie largă, statul se transformă în stat federal. Deci, mare grijă, domnilor politicieni, la ce faceţi cu regionalizarea, că România este stat unitar", a atenţionat Băsescu.
Remarca de mai sus se poate înscrie într-un tablou mai larg.
Preşedintelui nu-i sunt străine câteva dintre amendamentele admise de Comisia pentru revizuirea Constitutiei, la propunerea UDMR - de exemplu, completarea la art. 6: “Reprezentanţii legali ai minorităţilor naţionale pot înfiinţa, potrivit legii privind statutul minorităţilor naţionale, organe proprii de decizie şi executive, cu competenţe privind dreptul la păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii lor”. Amendamente care au darul de a pune, şi mai vârtos, la îndoială caracterul de stat unitar. Cu atât mai mult cu cât, la această oră, nu există în România vreo lege privind statutul minorităţilor naţionale.
Băsescu nu intenţionează ca, printr-o declaraţie fără echivoc privind acest aspect, să intre într-un conflict deschis cu amicul său politic, premierul ungar Viktor Orban, şi nici cu minoritatea maghiară din România, “apropiată” lui la referendumul de anul trecut. Mesajul, cu trimitere în două rânduri la caracterul de stat naţional, abordează, însă, impl