Comisia de revizuire a Constituţiei a adoptat un amendament prin care senatorii şi deputaţii cu probleme penale nu vor mai ajunge direct la Înalta Curte, ei urmând să fie judecaţi mai întâi de instanţele inferioare
Senatorii şi deputaţii care se ocupă cu revizuirea Constituţiei continuă să introducă în Legea fundamentală prevederi care să le servească propriului interes. Comisia, condusă ieri de vicepreşedintele Ioan Chelaru (în absenţa lui Crin Antonescu, aflat într-o vizită de lucru în Croaţia), a eliminat din articolul 72 prevederea potrivit căreia, în cazul parlamentarilor, „urmărirea şi trimiterea în judecată penală se pot face numai de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie“.
Astfel, articolul 72, în formă finală, prevede că „deputaţii şi senatorii nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei din care fac parte, după ascultarea lor“. În consecinţă, orice Parchet poate cere Camerei din care face parlamentarul reţinerea sau arestarea acestuia. Mai mult, orice Parchet îl poate trimite şi în judecată. Competenţa de judecare în acest caz nu mai aparţine exclusiv Curţii Supreme, astfel că, în funcţie de infracţiunile comise, senatorii şi deputaţii pot fi judecaţi chiar şi de către judecătorii.
„AM MAI CÂŞTIGAT O ETAPĂ“
Practic, prin eliminarea competenţelor Curţii Supreme, parlamentarii mai câştigă o instanţă de judecată. Aleşii care vor săvârşi fapte penale vor fi traşi la răspundere (în funcţie de competenţa atrasă de fapta comisă) mai întâi de judecătorie, apoi de tribunal şi Curtea de Apel, pentru ca, în ultimă instanţă, să poată ajunge la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (dacă procesul începe la tribunal sau curte de apel).
Unii parlamentari nu s-au ferit să-şi manifeste entuziasmul faţă de acest amendamen