• Este părerea deputatului de Buzău Eugen Nicolicea în privinţa deciziei C.C.R. privind insulta şi calomnia care îi afectează pe jurnalişti
Presa, „câinele de pază” al oricărei democraţii care se respectă, este lăsată să se descurce singură cu acuzaţiile de insultă ori calomnie, redevenite penale printr-o recentă decizie a Curţii Constituţionale.
Curtea Constituţională a adus în actualitate insulta şi calomnia. Mai precis, după ce au absentat din peisajul juridic începând cu 2006, cele două fapte sunt din nou incriminate de Codul Penal ca urmare a unei decizii a Curţii Constituţionale a României. Decizia în cauză a fost luată în 29 aprilie, dar abia vineri a ajuns să fie publicată în Monitorul Oficial. Pentru ca insulta şi calomnia să fie în continuare tratate ca fiind fapte de competenţa instanţelor civile, ar trebui ca Parlamentul să voteze o nouă lege care să le scoată din Codul Penal.
Curtea Constituţională consideră însă că prin neluarea niciunei decizii în Parlament în 45 de zile de la publicarea deciziei sale în Monitorul Oficial – aşa cum prevede Constituţia – declararea ca neconstituţională a textului de lege care abroga în 2006 articolele 205, 206 şi 207 din Codul Penal (insulta, calomnia şi proba verităţii) are ca efect revenirea la situaţia dinainte de 2006: cele două fapte sunt penale şi trebuie tratate ca atare. Parlamentul, însă, nu mai are timp pentru o asemenea modificare în această sesiune. „Ar trebui să existe un iniţiator sau comisia, care să vină cu un proiect de lege de punere în acord a acestei decizii. Nu ştiu să existe până în acest moment un astfel de proiect. Nici pomeneală să se adopte până pe 30 iunie. Până îl introduci, până trece prin cele doua Camere… durează. Cea mai uşoară rezolvare e să nu faci nimic!”, a explicat deputatul de Buzău Eugen Nicolicea, membru al Comisiei Juridice.
De altfel, parlamentar