Scris de Călin Corpaş - Prin vocea Rozaliei Biro, UDMR îşi doreşte o Constituţie şi mai prietenoasă cu minorităţile etnice.
UDMR îşi doreşte ca noua Constituţie să statueze limbile minorităţilor naţionale ca limbi regionale, acolo unde există o populaţie minoritară semnificativă. Ce înseamnă „semnificativ”? Potrivit Rozaliei Biro, procentul de 20% este unul rezonabil. Mai cu seamnă că s-ar preta şi populaţiei de etnie maghiară din Oradea şi Bihor. Aceasta ar însemna posibilitatea folosirii limbii maghiare în administraţie, precum şi tipărirea înscrisurilor oficiale şi a formularelor tipizate inclusiv în maghiară. În mare, aceleaşi drepturi pe care această comunitate le are şi azi, doar că, prin statuarea acestui aspect în Constituţie, s-ar întări acest principiu, crede Biro.„Statul Român să se abţină”
Senatorul Rozalia Biro a anunţat şi celelalte năzuinţe ale UDMR de la noua Constituţie: ca minorităţile naţionale să fi declarate parte constituantă a poporului român şi, în acelaşi timp, ca sintagma „naţional” să dispară din primul alineat al Constituţiei şi să rămână formularea „Romania este stat suveran şi independent, unitar şi indivizibil”. Aceasta deoarece, motivează Biro, o pondere importantă din populaţia ţării este de altă naţionalitate decât cea română.
De asemenea, se cere ca minorităţilor naţionale să li se recunoască „organe proprii de decizie, cu competenţe privind dreptul la păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii etnice, culturale, lingvistice şi religioase”. Mai mult, i se cere Statului Român „să se abţină să ia măsuri care, modificând ponderea populaţiei din arii locuite de persoane aparţinând minorităţilor naţionale ar putea avea drept consecinţă pierderea drepturilor şi libertăţilor care decurg din Convenţia-cadru pentru protecţia minorităţilor de la Strasbourg”. Rozalia Biro a dat exemplul drepturilor pe care le au azi minori