Guvernul va renunţa la obligativitatea sistemului de plată a TVA la încasarea facturii pentru afaceri sub 500.000 euro (2,25 milioane de lei), după ce firmele mici şi mijlocii au reclamat faptul că, în locul îmbunătăţirii fluxurilor de lichidităţi (cashflow), se confruntă cu mari dezechilibre în derularea business-urilor.
Lipsa de predictibilitate a fluxurilor de bani, sincopele de lichiditate generate de plata aleatorie a taxei, precum şi pierderea contractelor comerciale cu clienţii care sunt companii mari reprezintă principalele neajunsuri ale unei decizii insuficient gândită, dar considerată iniţial drept „măsura fiscală a anului”.
De altfel, eşecul acesteia a fost prognozat de consultanţii fiscali încă de la începutul anului, când au arătat că sistemul nici nu respectă strict denumirea, pentru că, practic, introduce doar o amânare la plată de 90 de zile.
Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a recunoscut în cele din urmă că „TVA la încasare a produs pentru unii o distorsiune în ceea ce priveşte cashflow-ul, iar pe alţii i-a decapitalizat (...) Măsura a fost implementată cu gândul să venim în sprijinul contribuabililor, să îi ajutăm, nu să le creăm greutăţi. Din păcate, pentru o mare parte dintre ei am creat greutăţi, or interesul nostru este de a nu menţine această stare de lucruri, ci de a o îmbunătăţi. Cred că s-ar putea să luăm această măsură de îmbunătăţire când facem şi celelalte modificări legislative, deci începând cu partea a doua a anului”.
În aceste condiţii, Chiţoiu a promis ca de la 1 iulie, odată cu alte modificări ale Codului Fiscal, sistemul ar putea deveni opţional.
Primele probleme au apărut în martie
În lunile ianuarie şi februarie, valoarea TVA care a trebuit plătită (la încasare) a fost extrem de redusă, căci celor mai multe dintre IMM-uri nu li se achitaseră atât de repede facturile em