Biologul Parcului Naţional Munţii Măcinului, Valentina Moraru, este singura femeie din România care studiază şerpii. Are 27 de ani și „s-a îndrăgostit” de reptile când avea vreo 10 ani.
Valentina Moraru lucrează ca biolog al Parcului Naţional Munţii Măcinului (PNMM), judeţul Tulcea, de la începutul acestui an. Mama este cea care a sprijinit-o în cariera aleasă și tot cea care, după atâția ani petrecuți printre reptile, încă o mai întreabă din când în când dacă îi e frică de șerpi. În rest, rudele nu prea știu cu ce se ocupă și nici un cred că ar înțelege, a declarat herpetoloaga pentru Agerpres.
Prima oară a văzut un șarpe când avea vreo 10 ani. Era în vacanță la bunici, în judeţul Bacău, la cules de porumb, când într-o căpiţă a găsit un şarpe de casă. „Eu n-am avut nicio reacţie, dar bunicul meu l-a omorât. Mă uitam după aceea curioasă la el, îmi era frică, dar şi milă de el. Bunicul mi-a spus atunci că va mişca până la apusul soarelui”.
Ulterior, a intrat la Facultatea de Biologie, unde a ales să studieze acest domeniu rar, în ciuda celor care o avertizau că nu este pentru femei. „Coordonatoarea mea din facultate, d-na prof. univ. dr. Maria Pătroescu, mi-a spus că acest domeniu nu este pentru femei. Când am ajuns acasă, m-am apucat de treabă. Am început să trimit mailuri la toate universităţile din ţară căutând profesori şi studenţi pasionaţi de domeniu. Aşa am dat peste cel mai bun student, om de ştiinţă, din România, Alexandru Strugariu, ce urma cursurile Facultăţii de Biologie, de la Iaşi, care mi-a devenit mentor în herpetologie”, povestește bioloaga începuturile ei în herpteologie.
Meseria ei nu este chiar atât de periculoasă pe cât s-ar crede. Cel mai riscant este, desigur, când lucrează cu speciile veninoase, unde prima regulă este să nu streseze și să nu agreseze reptila. Șerpii de casă sunt însă complet inofensivi.
„Şerpii sunt an