Banca centrală a Ungariei este îngrijorată că o retragere prea rapidă a măsurilor de stimulare economică de către Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite poate provoca o creştere bruscă a costurilor de împrumut ale guvernului, deprecierea forintului şi oprirea perioadei de reducere a dobânzilor.
O măsură bruscă a Fed şi a altor băncilor centrale "ar fi periculoasă pentru pieţe", a declarat Gyula Pleschinger, membru în consiliul de politică monetară al Băncii Naţionale a Ungariei, într-un interviu acordat Wall Street Journal.
Coordonare între băncile centrale
El a arătat că marile bănci centrale ar trebui "să acţioneze coordonat şi să retragă lichidităţile treptat".
Ungaria, salvată de UE şi FMI în timpul crizei financiare din 2008, a fost un beneficiar major al politicii Fed şi mai recent a politicii băncii centrale din Japonia, de suplimentare a lichidităţilor.
Nivelul redus al dobânzilor în cele mai mari economii ale lumii şi creşterea lichidităţilor la nivel mondial au dus la un flux considerabil de fonduri către obligaţiunile guvernamentale şi alte active din Ungaria, care oferă randamente mai atractive, permiţând statului ungar să se finanţeze de pe pieţele de capital.
Instabilitate pe pieţe
Temerile că Fed va restrânge programul de suplimentare a lichidităţilor au agitat recent pieţele. Randamentele obligaţiunilor ungare au urcat cu 1,5 puncte procentuale de la jumătatea lunii mai, iar forintul a fost neobişnuit de instabil, evoluţii care, în opinia lui Pleschinger, au fost rezultatul unor factori externi.
Bulă speculativă
Bula speculativă cu obligaţiuni creată de marile bănci centrale prin injecţiile de lichidităţi menite să stimuleze economiile pune în pericol sistemul financiar mondial, avertiza săptămâna trecută Andy Haldane, director în cadrul Băncii Angliei.
La rândul său, Alan Greenspan, fost