Dragii mei,
Înţeleg nedumerirea multora dintre voi care mi-aţi scris în ultima perioadă întrebând despre papion: când se poartă, ce formă trebuie să aibă sau cu ce se asortează. Este simplu, ţinând cont de câteva aspecte precum dimensiunea, ţesătura, imprimeul şi momentul în care urmează să porţi acest mic, dar decisiv accesoriu. Papionul, dacă alegi să-l porţi, poate deveni semnătura personală a întregii ţinute vestimentare.
În funcţie de forma feţei şi de lungimea gâtului, papionul trebuie să respecte o anumită proporţionalitate. Astfel, unul îngust este potrivit unei persoane al cărei gât este subţire, iar obrazul este prelung. O faţă rotundă impune un papion mai lat, aşa încât acesta să pară la locul lui, nu împrumutat de la un puştan. De asemenea, lăţimea reverului sacoului şi forma gulerului cămăşii vor dicta forma papionului. Cum şi aceste detalii trebuie stabilite în consens cu trăsăturile fizice, împreună se vor armoniza şi vor crea un look perfect.
Papioanele imprimate pot fi purtate şi ziua, însă mare atenţie la textură! Aceasta trebuie să fie mată sau semilucioasă. De altfel, ţesăturile din fibre naturale, precum mătasea sau bumbacul, respectă această regulă. Cele confecţionate din mătase satinată sunt destinate exclusiv evenimentelor de seară, însă nici acelea nu au un luciu exagerat.
Accesorizarea se face în armonie cu tot ce urmează să porţi TU şi numai tu. Papionul nu trebuie să fie în aceeaşi culoare cu rochia partenerei! Este greşeala cea mai frecventă şi transformă apariţia cuplului într-una seacă, lipsită de inspiraţie şi chiar cu aspect de uniformă. Eventual, în cazul în care se alege un papion imprimat, se poate regăsi o culoare comună, dar cât mai discret. Asortarea papionului se referă strict la celelalte culori din ţinută, la nuanţa tenului şi la preferinţele personale. Un plus de st