Giovanni Boccaccio s-a născut la 16 iunie 1313. A fost unul dintre cei mai mari scriitori şi umanişti italieni, alături de Dante şi Petrarca formând triada de aur a literaturii italiene a acelei perioade. Cu povestirile sale reunite în Decameronul, a influenţat nu numai dezvoltarea literaturii italiene, dar a şi creat modelul genului de nuvelă, reluat mai apoi de mulţi scriitori europeni în creaţiile lor.
Giovanni Boccaccio s-a născut la 16 iunie 1313, după unele variante la Florenţa, după altele la Certado, în Toscana. A fost fiul natural al unui negustor florentin, Boccaccio di Chellino şi al unei femei de origine modestă, al cărui nume a rămas necunoscut. O altă ipoteză susţine că s-a născut la Paris şi mama sa, franţuzoaică, provenea dintr-o familie aristocratică şi purta numele de Jeanne. La scurt timp după naşterea lui Giovanni, a fost părăsită de amantul florentin care şi-a luat copilul, ducându-l la Florenţa.
În Florenţa a copilărit în acelaşi cartier, San Pietro Maggiore, în care se aflau şi casele familiei Alighieri, iar familia sa era înrudită cu familia Beatricei Portinari. După primii ani de şcoală la Florenţa, a fost trimis de tatăl său, în 1327 la Napoli să facă practică în comerţ, activitate la care a renunţat curând pentru a studia dreptul canonic şi limbile clasice. În acei ani, Boccaccio a studiat în special clasicii latini, precum şi literatura de curte franceză şi italiană. Primele sale opere au fost Filocolo, Filostrato, Tesaida şi Caccia di Diana, scrise între 1334 şi 1341.
Boccaccio a ajuns la curtea regelui Robert d’Anjou al oraşului Napoli, unde a cunoscut-o pe Maria di Conti d’Anjou, fiica nelegitimă a regelui, cu care a avut relaţii amoroase şi care a apărut ca Fiammeta în multe dintre creaţiile sale literare.
În 1341, Boccaccio a fost nevoit să se întoarcă la Florenţa, di