Aproape 500 de mistreţi trăiesc în pădurile din jurul Iaşului. Numărul lor e în creştere, sunt cu aproape 70 mai mulţi ca anul trecut. Specialiştii de la Direcţia Silvică le recomandă ieşenilor care ies la grătare sau la plimbare prin păduri să fie cu băgare de seamă. Deşi teoretic nu sunt agresivi, silvicutorii spun că cel mai bine ar fi să-i evitaţi. Tot în pădurile de lângă Iaşi puteţi da şi peste pisici sălbatice sau vulpi. Cei mai periculoşi sunt câini sălbăticiţi.
“Pot fi periculoşi”
Avertismentul Direcţiei Silvice vine pe fondul creşterii numărului de animale sălbatice din pădurile din judeţul Iaşi. Numai în privinţa porcilor mistreţi de pe fondurile Direcţiei Silvice creşterea a fost de 70 de exemplare faţă de anul trecut. “Ne apropiem de numărul de animale pe care îl aveam în păduri în anul 1989, acela fiind an de referinţă pentru noi”, a declarat Toader Bordeianu de la Compartimentul de Vânătoare al Direcţiei Silvice Iaşi.
Acesta spune că ieşenii trebuie să fie precauţi. “Femelele cu pui pot deveni periculoase. Din fericire, sunt foarte atente în această perioadă şi întâlnirile sunt rare. Nu este exclusă întâlnirea cu masculii, dar sunt timizi şi pot ataca doar atunci când nu au altă soluţie. Pot fi periculoşi dacă sunt surprinşi în zone deschise”, a afirmat Toader Bordeianu. Acesta spune că, de când oamenii şi-au făcut case spre zonele cu pădure, nu este ieşit din comun ca cei care locuiesc acolo să se intersecteze cu mistreţi. “În definitiv, oamenii s-au dus peste animale, nu animalele au dat năvală peste oameni”, a punctat Bordeianu.
Şacali pe Prut
Deşi pare greu de crezut, Direcţia Silvică Iaşi a primit numeroase rapoarte că, în zona Prutului, a apărut o specie nouă: şacalii. “Ştiu destui care i-au văzut. Au urcat pe Prut, din Deltă. Nu avem fonduri de vânătoare în zona aceea, dar