Diplomaţia americană a respins categoric luni orice implicare a unor organizaţii sau cetăţeni americani în protestele antiguvernamentale care au loc în Turcia de la sfârşitul lunii mai.
„Respingem categoric acuzaţiile potrivit cărora grupuri sau indivizi americani ar fi responsabili de manifestaţii în Turcia sau le-ar fi alimentat“, a afirmat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki, întrebată în legătură cu afirmaţiile în acest sens făcute în mass-media turce.
SUA, prin vocea vicepreşedintelui Joe Biden sau a secretarului de stat John Kerry, s-au exprimat în mai multe rânduri asupra crizei din Turcia, de la primele manifestaţii care au debutat pe 31 mai. Statele Unite au criticat Ankara în special pentru forţa „excesivă“ folosită de poliţie.
„Suntem concentraţi pe apelurile la calm şi la reţinere. Rămânem un aliat apropiat al Turciei“, a dat asigurări Jennifer Psaki.
Manifestaţiile din Turcia pun într-o situaţie stânjenitoare Statele Unite, care şi-au prezentat aliatul ca model de democraţie islamică pentru lumea arabă şi pe care se bazează pentru rezolvarea conflictelor din Siria sau din Orientul Mijlociu, potrivit unor analişti.
Guvernul turc a ameninţat luni că va recurge la armată pentru a pune capăt ultimelor manifestaţii împotriva premierului Recep Tayyip Erdogan.