Tahiti, cu o populaţie de 170.000 de oameni, a venit la Cupa Confederaţiilor şi a jucat cu un curaj admirabil. În niciun moment, nu s-a baricadat în apărare, a atacat cu orice ocazie, şi a făcut o reclamă extraordinară fotbalului curat.
Ce înseamnă Tahiti în fotbalul mondial? Iată câteva repere:
*Campioana Oceaniei ocupă locul 131 în lume (Nigeria e pe 31).
*Uneori, de-a lungul unui an calendaristic, echipa nu joacă niciun meci.
*În pregătirea Cupei Confederaţiilor, a jucat două amicale: 0-7 cu naţionala U-20 a statului Chile şi 0-1 cu un club din liga a doua din Brazilia.
*Lotul actual e format din 21 de fotbalişti amatori şi un singur profesionist, Vahiura (33 de ani), legitimat la Panathinaikos.
*La ultimul meci disputat acasă, campioana Oceaniei a jucat în faţa a 500 de spectatori.
Luni seară, la Belo Horizonte, au fost aproape 30.000 de oameni în tribune, iar, în afară de nigerieni, cu siguranţă, toţi i-au susţinut pe elevii lui Eddy Etaeta. Fiecare pasă bună, fiecare intrare a celor din Tahiti în careul african, fiecare corner bătut de aceştia (au avut două) a ridicat tribunele în picioare.
Chiar dacă, în fotbalul modern, orice echipă mică se bagă cu tot efectivul în jumătatea proprie, fiind preocupată doar să distrugă, Tahiti n-a recurs, în niciun moment, la antijoc. În faţa campioanei Africii, Tahiti a fost trădată de ghinion şi de naivitate.
Primul gol a venit după ce un balon respins, care ar fi ajuns la un alt fotbalist al celor de la Tahiti, a fost deviat de arbitru spre Echiejile al cărui şut a fost deviat în poartă (5). Următoarele două goluri au venit după greşeli copilăreşti. Tabela arăta 3-0 după 26 de minute şi existau temeri că vom asista la un scor de baschet, la pauză!
Momentul serii: gol Tahiti!
Nu numai că nu s