Paradisurile fiscale cu legaturi cu Uniunea Eurpeana sunt supuse presiunilor pentru a dezvalui cine si ce detine. Presiunile au loc inainte de o intalnire a liderilor G8, ai celor mai importante economii din lume, in Irlanda de Nord, luni.
Premierul britanic, David Cameron, gazda summitului G8, a anuntat ca zece protectorate britanice au cazut de acord sa creeze un registru al proprietarilor de fundatii, conturi si firme, scrie EU Observer.
Intelegerea se aplica urmatoarelor entitati: Bermuda, Insulele Virgine, Insulele Cayman, Gibraltar, Anguilla, Montserrat, Insulele Turks and Caicos, Jersey, Guernsey si Isle of Man.
Cameron a explicat ca este "important sa facem ordine in casa" pentru ca, "daca firmele nu isi platesc taxele sau cetatenii nu-si platesc taxele, suferim cu totii".
Efortul britanic este cel mai recent in acest sens, dupa ce SUA si UE au incept sa intreprinda actiuni pentru limitarea evaziunii fiscale.
In ianuarie, SUA au introdus legea Fatca, ce obliga bancile straine sa declare activele detinute de cetateni americani.
Comisia Europeana si liderii UE au promis sa creeze unul dintre cele mai dure regimuri de transparenta fiscala din lume, prin aprobarea unei noi legi fiscale pana la sfarsitul acestui an, continua publicatia citata.
Evolutiile pe acest plan vin dupa ce o scurgere masiva de date bancare a fost scoasa la iveala de Consortiul International al Jurnalistilor de Investigatii (ICIJ). Proiectul ICIJ a provocat dezvaluiri scandaloase in Franta, Germania, SUA si Marea Britanie. ICIJ a creat o baza de date online, disponibila oricui, cu peste 100.000 de companii, conturi si fonduri secrete, create in paradisuri fiscale.
UE crede ca magnitudinea fraudei fiscale este de o mie de miliarde de euro.
"Adevarata scara a materialelor publicate de IC