Întrebare: În noianul sperieturilor care ne sunt oferite zinic, un cuvânt capătă o pondere majoră: INFLAŢIA. Ce să înteleagă, cum să perceapă Tanti “X” – procesul inflaţionist?
Răspuns: Conform Dicţionarului Explcativ al Limbii Române, Inflaţia este fenomen specific perioadelor de criză economică, constând în deprecierea banilor de hârtie aflaţi în circulaţie ca urmare fie a emiterii unei mase băneşti peste nevoile reale ale circulaţiei, fie a reducerii volumului producţiei şi circulaţiei mărfurilor, fapt care duce la scăderea puterii de cumpărare a banilor. Conform lui Tanti “X”, ceea ce plăteşte de ani buni, chiar dacă are bani mai mulţi, este tot mai săracă.
Î.: Ce este deflaţia ?
R.: Conform aceluiaşi DEX: deflaţia reprezintă retragerea din circulaţie a unei cantităţi de bancnote în timpul unei inflaţii, pentru a face să crească puterea de cumpărare a banului. Deci, pentru Tanti „X”, are bani mai puţini, dar trăieşte mai bine.
Î.: Din acest punct de vedere se poate caracteriza în vreun fel situaţia globală?
R.: În lume, caracteristica generală este procesul inflaţionist, cu excepţia Japoniei.
Î.: Sunt explicaţii pentru cazul Japoniei?
R.: Este vorba de cultura lor, caracterizată prin economisire, total opusă altor ţări (filosofie importată din America) caracterizată prin consumism. Pentru Tanti “X”: are rochie bună, dar fiindcă nu se mai poartă, mai cumpără una, care este la modă, până o scoate din magazin, spre bucuria designerilor şi a magazinelor de mâna a doua.
Î.: Cum se manifestă cultura economisirii pe piaţa financiara japoneză?
R.: Spre exemplu, majoritatea acţiunilor emise de statul japonez sunt cumpărate de înşişi japonezii.
Î.: Japonezii au devenit obiect de studiu privind modalităţile prin care au reuşit să devină o mare putere economică după cel de al II-