Cele mai importante probleme cu care se confruntă societatea civilă din ţara noastră sunt lipsa fondurilor (74%), dezinteresul instituţiilor de stat (39%) şi întârzierea finanţărilor europene (36%), conform unui studiu Cult Market Research comandat de Petrom.
"Noutatea pentru 2013 este interesul pentru domeniul antreprenoriatului social, considerat de 88% dintre entităţile chestionate ca o oportunitate de dezvoltare şi auto-susţinere a organizaţiei. Antreprenoriatul social este o afacere care, pe lângă scopul de a face profit, adresează şi o cauză socială", se menţionează în comunicatul remis redacţiei.
"Pornind de la probleme actuale care afectează comunitatea bucureşteană, a apărut ideea de a oferi soluţii care să îmbine o abordare de mediu şi socială cu o componentă economică. Astfel a apărut ideea de a răspunde problemei poluării cu pungi de plastic creând un spaţiu de producţie unde sunt realizate sacoşe din pânză naturală, care oferă locuri de muncă persoanelor cu o situaţie socială aparte. Un alt motiv pentru alegerea antreprenoriatului social este nevoia de diversificare a veniturilor asociaţiei şi orientarea către independenţa financiară. Prin intermediul întreprinderii se pot genera venituri pentru a susţine alte proiecte şi reduce dependenţa financiară de factori externi", a declarat Andreea Pandelescu, coordonator programe Atelierul de Pânză.
În ceea ce priveşte relaţia dintre sectorul ONG şi companiile private, susţinerea financiară este principala aşteptare pe care 87% dintre ONG-uri o au din partea companiilor. Voluntariatul în cadrul comunităţii ar motiva 61% dintre ONG-uri să încheie un contract de parteneriat cu o companie.
"Sectorul ONG este pentru Petrom unul dintre principalii parteneri în toate acţiunile dedicate comunităţii. Pe lângă programele dezvoltate în parteneriat cu ONG-urile din România, pentru noi societatea ci