Marian Sârbu, Biro Albin, Marian Mîrzac, Corneliu Moldoveanu, Gheorghe Marcu și Dorina Teodora Mihăilescu au fost validați „în unanimitate”, Giurescu și Ursache au primit și voturi „împotrivă”
1 /.
Nume grele din nou-numitul Consiliu al Autorităţii de Supraveghere Financiare (ASF) nu se califică pentru a ocupa aceste scaune. Mai precis, ei nu îndeplinesc criteriul de performanţă impus de FMI şi legiferat prin ordonanţă a guvernului, conform căruia trebuie să aibă minimum 10 ani experienţă în domeniul financiar, al instituţiilor de credit şi/sau al instituţiilor financiare nebancare.
Cu toate acestea, USL a decis ca experienţa în diferite comisii parlamentare sau ca membru numit politic în diferite consilii de administraţie ale instituţiilor publice să fie asimilată drept experienţă în domeniul financiar. În această situaţie se găseşte Marian Sârbu, ca fost ministru şi fost şef al CSSPP, sau Dorina Mihăilescu, care a fost doar membră în consiliul CNVM.
Salarii de mii de euro
Miza bătăliei pentru scaunele de la ASF o reprezintă şi salariile frumoase pe care le vor primi membrii consiliului. De exemplu, preşedintele ASF, Dan Radu Ruşanu, va câştiga 14.000 de euro lunar.
Prim-vicepreşedintele Daniel Dăianu va încasa 95% din salariul şefului său. Vicepreşedinţii Daniel Tudor, Giurescu şi Ursache vor primi 90% din salariul lui Ruşanu. Numai că, spre deosebire de ceilalţi doi vicepreşedinţi, Tudor chiar a lucrat în piaţa de asigurări, deci experienţa îl califică pentru această funcţie.
Ceilalţi 6 membri ai Consiliului ASF vor încasa 3.600 de euro pe lună.
S-a găsit vinovatul
Întrebat dacă va concedia responsabilul de modificarea ordonanţei de urgenţă prin care salariile compensatorii ale foştilor angajaţi ai instituţiilor comasate în ASF erau impozitate cu 85%, premierul Victor Ponta a răspuns că „nu va da public pe nimeni afară