După trei ani de ample lucrări de restaurare şi reabilitare cu fonduri europene, monumentul istoric a fost redeschis publicului
Cetatea Rupea şi-a deschis în weekend porţile, după ce a parcurs un amplu proces de modernizare ce a durat trei ani. Pentru refacerea zidurilor cetăţii, repararea turnurilor şi amenajările din curtea interioară au fost accesate fonduri europene. Proiectul a vizat în principal reabilitarea cetăţii pe o suprafaţă de 1,44 de hectare, reabilitarea celor şapte turnuri ale cetăţii şi a căsuţelor în care se retrăgeau locuitorii satelor din jur în vremuri grele, montarea unui sistem special de iluminat care pune în valoare monumentul istoric, crearea de noi drumuri de acces spre obiectivul turistic, dar şi amenajarea unui centru de informare turistică şi a 110 locuri de parcare dintre care 10 pentru autocare.
„Demersurile în vederea renovării cetăţii au început încă din anul 2002 şi în 2013 am reuşit să finalizăm şi lucrările. Nu pot spune că am terminat totul, deoarece, ca la orice casă, tot timpul mai ai câte ceva de lucru şi vom continua amenajările. O să vedem dacă cu fonduri proprii sau o să primim sprijin guvernamental sau o finanţare europeană”, a precizat primarul Flavius Dumitrescu.
Acesta a susţinut că, deja, cetatea a fost inclusă în circuitele turistice naţionale şi internaţionale, iar încă din prima zi de după deschiderea oficială au sosit primele autocare cu turişti, Primăria Rupea încheind parteneriate cu agenţii de turism. „Această cetate reprezintă un punct important de atracţie turistică, ce trebuie bifat pe harta României. Ţin să-i felicit pe toţi cei care au pus umărul la dezvoltarea acestui proiect şi au reuşit să îl ducă până la capăt”, a completat şi prefectul Mihai Mohaci.
Totuşi, chiar dacă totul este nou la cetate au apărut deja primele probleme: vandalii. Profitând de prezenţa şefilor Poliţi