Şeful Institutului Cultural Român a fost demis la presiuni externe, dar nici senatorii, nici premierul nu au spus că este incompatibil pentru că a fost un colaborator al Securităţii.
Institutul Cultural Român şi-a pierdut din nou preşedintele: Andrei Marga, numit în septembrie anul trecut, a demisionat. Numirea lui Marga a fost comentată cu destulă aciditate de la bun început. Reformele sale la ICR au fost puţin apreciate. Dar în mai puţin de un an a schimbat conducerile majorităţii Institutelor ICR din lume. Dacă este un succes, cum îl prezintă Marga în scrisoarea de demisie, rămâne de văzut. De la Bucureşti, Sabina Fati:
Demisia sefului Institutului Cultural Român, Andrei Marga, nu este o surpriza, mai ales ca saptamina trecuta, la intoarcerea sa din Germania, premierul roman Victor Ponta a cerut reevaluarea lui. La Berlin, primul ministru a aflat despre nemultumirile intelectualilor originari din Romania legate de mentinerea in fruntea Institutului Cultural Roman a unui fost colaborator al Securitatii.
Sunt cunoscute sesnsibilitatile scriitorilor de origine romana, care locuiesc in Germania referitoare la colaborationistii vechiului regim si in special reactiile virulente ale Hertei Muller, cistigatoare a premiului Nobel pentru Literatura, nascuta in vestul Romaniei. Pentru a evita o noua escaladare a problemei securistilor care se afla inca in fruntea unor institutii, premierul roman a inceput astazi, cu ajutorul colegilor sai parlamentari, debarcarea lui Andrei Marga din fruntea Instiututlui Cultural Roman.
La 67 de ani, filosoful Marga, cunoscut pentru aderenta sa la ideile neo-marxiste, a fost deconspirat de Evenimentul Zilei, dupa ce Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii i-a dat in prima instanta un verdict de necolaborare. Au fost publicate intre timp delatiunile profesorului de filosofie, c