► Sunt deversate intenţionat pe maluri
Pe Defileul Jiului încă se mai pescuieşte. Am văzut şi weekendul acesta, dar şi până acum, pescari care stăteau la pescuit pe Jiu, cu toate că apele lui sunt tare murdare. Plăcerea lor de a pescui este umbrită de gradul ridicat de poluare a Jiului. De cele mai multe ori, undiţa nu prinde peşte, dar pescuieşte felurite deşeuri, de la materiale feroase la textile, încălţăminte, PET-uri ş.a.m.d.
Gorjenii spun că tonele de gunoaie colectate de pe Jiu ajung la ei din cauza proastei gestionări a deşeurilor din judeţul Hunedoara. Nu putem să-i contrazicem în totalitate, pentru că ştim că în Jiu se aruncă şi acum gunoaie. Dacă ajungi prin Colonie, te sperii câte gunoaie ajung în apa Jiului din cauza depozitării defectuoase a deşeurilor, pe care autorităţile de la Petroşani au recunoscut că nu au cum să o gestioneze.
Dar după cum arată şi imaginile alăturate, este evident că şi în judeţul Gorj depozitarea cu intenţie a deşeurilor pe malul Jiului, de-a lungul defileului, este la ordinea zilei. Sunt locuri în care se depozitează cu regularitate, deşeurile având stadii diferite de degradare. Acestea sunt preluate de apele negre ale Jiului şi purtate la vale.
Cu toate că se arată cu degetul dintr-un judeţ spre altul, adevărul este că problema poluării Jiului este una de nivel naţional, care poate fi combătută doar prin aplicarea unei strategii naţionale, care să vizeze combaterea poluării apelor curgătoare.
Pentru menţinerea Jiului mai curat a fost implementat un proiect antipoluare denumit „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi" în Bazinul Hidrografic Jiu, dar din care fac parte judeţele Dolj, Gorj şi Mehedinţi.
► Sunt deversate intenţionat pe maluri
Pe Defileul Jiului încă se mai pescuieşte. Am văzut şi weekendul acesta, dar şi până acum, pescari care stă