Destin dramatic pentru un militar român. Destin incredibil pentru o ţară din sud vestul Africii. Poveştile s-au împletit o vreme, acum fiecare are drumul său. În 1995, militarul român Cristian Roşu a ajuns în Angola, ca militar al trupelor de menţinere a păcii. Ţara era măcinată de un teribil război civil. Românul nu a stat decât jumătate de an, dar experienţa n-o va uita niciodată: s-a întors acasă infectat cu HIV. Lupta lui a continuat în România, cu prejudecăţile. Între timp, lupta din Angola s-a încheiat, iar statul african, bogat în petrol şi diamante, a devenit mai nou tărâmul făgăduinţei pentru europeni.
Pregătirea
În 1992, Cristian Roşu păşea pe poarta UM 1348, după un examen în care a fost acceptat pe postul de comandant grupă Ia cercetare geniu. Ulterior, unitatea şi-a schimbat profilul: Batalionul 2 Infanterie Călugăreni. Se auzeau zvonuri că va urma plecarea în Angola. “Acest lucru s-a văzut în intensificarea pregătirii. Au început să vină şi alţi colegi detaşaţi de la alte unităţi. Punctul culminant a fost impunerea unui contract de voluntar pentru participarea la misiuni în afara ţării. Trebuia semnat, altfel erai detaşat sau disponibilizat”, povesteşte Cristian Roşu. După doi ani de pregătire intensă, vizite de monitorizare din partea unor echipe de specialişti români şi străini, împreună cu alţi colegi a fost declarat apt pentru misiune. Unitatea crescuse la 800 de inşi, în mare parte infanterişti. În vara lui ‘95 pregătirile erau în toi. O parte din echipa tehnică a fost trimisă în portul Constanţa pentru a fi îmbarcată şi trimisă spre Angola.
Hrana, sub orice critică
Motivul era participarea la misiunea de menţinere a păcii din Angola. Unii au acceptat, alţii au renunţat. “Familia era în parte împăcată cu gândul că voi lipsi o perioadă, dar neliniştită la ce se putea întâmpla. Salariul din ţară rămânea, la fel şi su