Trei sferturi dintre vegetalele de pe piață românească sunt de import și nu toate sunt sănătoase. Pe lângă îngrășăminte, acestea sunt de multe ori tratate cu numeroase pesticide. Multe dintre aceste substanțe rămân pe plante și ne pot pune sănătatea în pericol.
Piersicile și caisele. Aceste fructe sunt stropite de mai multe ori la începutul primăverii împotriva dăunătorilor. Pe coaja lor, acoperită de un puf fîn, pot rămâne cu ușurință urme de pesticide. Dacă vreți să le consumați, spălați-le extrem de bine sau chiar curățați-le coajă. Ori alegeți nectarinele! Acestea au coaja lipsită de puf, ceea ce însemna că rețin mai puține pesticide.
Cireșele. Ele conțin de multe ori carbaril, un pesticid suspect a fi cancerigen. Acesta ar crește riscul apariției bolii Parkinson, dacă fructele sunt consumate de femeile însărcinate. În plus, după ce sunt culese, coaja lor subțire este adesea tratată cu spay-uri împotrivă viermilor. Înainte să le consumați țineți-le mult în apă!
La categoria fructe exotice puteți consuma liniștiți ananas. Coaja lui groasă nu reține chimicale.
Însă, dacă vreți să mâncați un măr de import, gândiți-va de două ori înainte. Atunci când nu sunt crescute în mod natural, acestea pot conține substanțe care pot determina dezechilibre hormonale. Imediat după recoltare este sunt tratate cu substanțe chimice pentru a preveni apariția petelor. Așadar, între un măr perfect verde și unul mic, de la țărani, cel din urmă va fi mereu mai gustos și mai sănătos.
Deși nu se cultivă la noi în țară, citricele sunt printre fructele preferate ale românilor. Fie că vorbim de portocale sau de grepfruit, ele sunt nelipsite din orice casă. Însă pentru a rezista mucegaiului sunt de multe ori tratate cu fungicide. Nu vă faceți însă griji! Coaja acestor fructe este destul de groasă, iar chimicalele nu ajung la pulpă.
Trecem mai departe și vorbim