Un plan strategic de acţiune împotriva hepatitelor a fost lansat de Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO), împreună cu Asociaţia Europeană a Pacienţilor cu Boli de Ficat (ELPA). Documentul, la care şi-au adus contribuţia şi 25 de medici specializaţi în domeniu, urmează să fie prezentat Ministerului Sănătăţii.
Comparativ cu alte state membre ale Uniunii Europene, România are cea mai mare prevalenţă a hepatitelor B şi C, numărul românilor infectaţi cu hepatită cronică fiind de aproximativ două milioane.
Medicii estimează că în următorii ani ţara noastră va avea cei mai mulţi bolnavi cu hepatită în fază terminală, ciroză sau cancer la ficat. În plus, atrag atenţia specialiştii, aproximativ 100.000 de români ar putea muri din cauzele menţionate, doar în următorii 5-10 ani.
„Acest proiect prezintă trei mari avantaje principale pentru România: este uşor de implementat, eficient din punctul de vedere al costurilor, având în vedere că se pot economisi anual până la 150 de milioanede euro şi poate transforma România într-un exemplu de bune practici, pentru celelalte state ale lumii”, a declarat Achim Kautz, reprezentantul ELPA.
Raportul elaborat de asociaţiile de pacienţi în colaborare cu medicii este împărţit în patru capitole mari: prevenire, depistare, tratament şi monitorizare.
„Lupta cu hepatita era făcută până acum prin medicii implicaţi în patologiile hepatice şi companiile de medicamente care existau în branşă. Acum, există o forţă, prin asociaţiile pacienţilor, care suferă cel mai tare de pe urma acestor boli. Probabil că putem obţine un suport financiar de la companii farmaceutice. Însă, statul român trebuie să-şi protejeze cetăţenii”, a declarat profesorul Ioan Sporea.
Terapia a avut rezultat doar în cazul a jumătate din pacienţii trataţi
Acesta a explicat că a