Participant la şedinţa comisiilor care au cerut demisia fostului rector al UBB, senatorul UDMR Laszlo Attila spune că a asistat la o „execuţie publică".
După ce calcule politice l-au îndepărtat, anul trecut, de la Ministerul Externe, Andrei Marga a mai căzut o dată victimă reglărilor de conturi din USL. Atacat de premierul Ponta şi „căzut" la vot în comisiile reunite de cultură şi de externe ale Senatului, Marga a demisionat de la conducerea Institutului Cultural Român (ICR).
Mai întâi a fost premierul Victor Ponta, care, în şedinţa de guvern de săptămâna trecută a cerut miniştrilor Culturii şi de Externe să ia măsuri în privinţa ICR deoarece „lucrurile nu merg bine", după cum s-a justificat premierul, fără să dea alte detalii. Lucrurile au evoluat cu o viteză neobişnuită, iar ieri, comisiile reunite de cultură şi de externe ale camerei superioare au decis, cu 11 voturi „pentru", trei „împotrivă" şi o abţinere să ceară demisia întregii conduceri a ICR. Motivele invocate au fost netrimiterea la timp a rapoartelor de activitate şi financiare pe anul trecut, precum şi slaba calitate a acestora. Potrivit preşedintelui comisiei de finanţe a Senatului, Cosmin Nicula, raportul financiar al ICR pe anul 2012 ar fi fost „o fiţuică". Potrivit unor surse de la vârful USL debarcarea lui Marga, numit în funcţie de PNL, ar fi fost convenită direct între Victor Ponta şi Crin Antonescu, urmare a unor noi reglaje interne din alianţă, în urma cărora ICR ar urma să treacă în subordinea PSD.
Andrei Marga n-a putut fi contactat, dar într-o intervenţie la REALITATEA TV, acesta a demontat acuzaţiile care i s-au adus şi a subliniat faptul că nu a fost invitat la şedinţa celor două comisii reunite pentru a-şi spune punctul de vedere. „Nu ştiu ce se votează, nu ştiu ordinea de zi, nu avem ştire de nimic, nu s-a comunicat nimic. Deci suntem complet neutri vizavi de ce e aco