În plină iarnă, un proprietar de garsonieră din Bucureşti, legat la reţeaua de distribuţie a energiei administrată de italienii de la Enel, a primit o factură de 7.454 de lei (circa 1.700 de euro) pentru un consum de energie de 13.626 de kWh, echivalentul consumului lunar pentru circa 70 de gospodării bine utilate.
Deşi reprezentanţii Enel spun că astfel de cazuri sunt foarte rare, totuşi ce anume duce la astfel de facturi record şi ce se poate face în aceste situaţii?
„În lipsa accesului la contor şi în lipsa unui index furnizat de către acest client, facturarea pe lună respectivă s-a realizat pe baza unei estimări ce ia în calcul consumul înregistrat de către acelaşi client cu un an în urmă, în aceeaşi perioadă calendaristică“, spun reprezentanţii Enel, cel mai mare distribuitor privat de energie din România, care asigură serviciul de distribuţie şi furnizare a energiei din Banat, Dobrogea şi Muntenia Sud.
Chiar şi aşa, consumul luat în calcul pentru realizarea acestei estimări, aferent perioadei 15.01.2012-15.02.2012, depăşeşte cu mult consumul normal al unei garsoniere, indiferent de temperaturile de afară sau de cât de bine utilată este. În acest caz concret a mai intervenit însă un factor. „Practic, în acest caz concret, estimarea s-a bazat pe consumul înregistrat pentru aceeaşi locuinţă în perioada ianuarie – februarie 2012. Media zilnică de consum a acelei perioade a fost mai mare datorită faptului că, la începutul anului 2012, clientul la care faceţi referire a primit o factură de regularizare ce cuprindea cantităţile nefacturate pe o anumită perioadă de timp“, au mai spus reprezentanţii Enel.
Cu toate acestea, clientul care a primit factura de 7.500 de lei pentru consumul într-o lună pentru o garsonieră cu o suprafaţă mai mică de 40 de metri pătraţi spune că, din februarie până în prezent, nu şi-a putut plăti factura la Enel. @