Recursul formulat de Parchetul General în dosarul în care primarul Aradului, Gheorghe Falcă, era acuzat de luare de mită şi de abuz în serviciu a fost respins ca nefondat de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).
Edilul era acuzat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) că a făcut o tranzacţie imobiliară în 2005, în urma căreia Primăria Arad a fost prejudiciată cu peste două milioane de euro. Procurorii anticorupţie ceruseră condamnarea la închisoare cu executare pentru primarul arădean, care este şi finul preşedintelui Băsescu. Instanţele anterioare care au judecat dosarul de corupţie l-au achitat pe Falcă. El a fost judecat împreună cu Radu Vasil, directorul Elecon Plus, care a fost acuzat de dare de mită şi de complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, cu Francisc Demeter, administratorul aceleiaşi firme, care a fost acuzat de dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, dar şi cu Florica Popa, şefa de la Serviciul Administrare Patrimoniu din cadrul Primăriei municipiului Arad, care a fost acuzată de abuz în serviciu.
"Justiţie echilibrată"
După ce a aflat sentinţa, Falcă a declarat că, în opinia lui, "justiţia s-a dovedit echilibrată şi a dat o sentinţă normală" în cazul său. El a şi postat un mesaj pe o reţea de socializare. "Cred că Justiţia s-a dovedit echilibrată şi a dat o sentinţă normală, în concordanţă cu probele şi declaraţiile din dosar. Mulţumesc tuturor celor care au fost împreună cu mine în aceşti şase ani şi au avut încredere în nevinovăţia mea!", a scris finul preşedintelui pe contul său.
Care au fost acuzaţiile
Potrivit procurorilor, în cursul lunii martie 2005, în calitate de primar al municipiului Arad, Gheorghe Falcă, ar fi primit de la Francisc Demeter şi de la Radu Vasil un imobil m