MAE susţine că este incorectă încercarea lui Andrei Marga de a transfera exclusiv în seama ministerului responsabilitatea pentru eventuale disfuncţionalităţi în activitatea institutelor culturale româneşti din străinătate.
Marga a acuzat duminică, într-un interviu acordat "Gândul", că ministerul condus de Titus Corlăţean are o "enormă încetineală" în obţinerea aprobărilor necesare pentru deschiderea unor institute culturale la Munchen-Nurnberg şi Kiev. El a reluat afirmaţia şi într-un comunicat de presă transmis luni prin care îşi anunţă demisia de la conducerea ICR şi motivele acesteia.
"Spre exemplu, deschiderea ICR Nurnberg - Munchen, pentru care s-au primit acordul guvernului Bavariei în decembrie 2012 şi, în zece zile, aprobarea Ministerului de Externe german, nu are nici acum, după mai mult de şapte luni, răspunsul Ministerului român de Externe", a spus Marga.
În replică, MAE susţine că este incorectă încercarea lui Marga de a transfera responsabilitatea.
"Este incorectă încercarea Preşedintelui ICR de a transfera responsabilitatea exclusiv asupra MAE pentru eventualele disfuncţionalităţi în activitatea ICR-urilor din străinătate. De altfel, ponderea celor două cazuri semnalate, Kiev şi Munchen-Nurnberg, nu este de natură să altereze ansamblul activităţilor de promovare a culturii române de către sistemul ICR în străinătate (...) Conlucrarea, şi nu atitudinea de adversitate şi învinovăţire a partenerului este soluţia pe care continuăm să o promovăm", se arată într-un comunicat MAE remis luni agenţiei MEDIAFAX, după anunţul demisiei lui Marga de la ICR.
De asemenea, MAE arată că "anumite dificultăţi în activitatea unor ICR-uri semnalate de către misiunile diplomatice ale României din ţările de reşedinţă au fost provocate de reacţiile nefavorabile ale mediilor culturale şi ale diasporei faţă de schimbările de personal operate de