În luna aprilie, Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice a organizat în comuna Balta Albă un seminar local în cadrul campaniei de sensibilizare şi conştientizare publică a Proiectului ”Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi”. Evenimentul a avut drept scop comunicarea directă cu cetăţenii, informarea şi educare acestora în direcţia conştientizării impactului major pe care îl are poluarea cu nutrienţi asupra sănătăţii şi calităţii vieţii.
Prin această acţiune se doreşte îmbunătăţirea practicilor şi comportamentelor individuale, de familie şi instituţionale în zonele rurale din ţară, în special în comunele desemnate ca zone vulnerabile la poluarea cu nitraţi, printre care şi două buzoiene, Balta Albă şi Verneşti, în ceea ce priveşte gestionarea gunoiului de grajd şi a deşeurilor menajere, precum şi combaterea poluării cu nutrienţi a apelor şi solului şi crearea premizelor pentru o agricultură durabilă.
În intervalul 9-27 iunie 2013 se derulează prima sesiune a proiectului. În cadrul întâlnirii cu cetăţenii, experţii de mediu au făcut cunoscute cele mai importante informaţii cu privire la calitatea apei, igiena apei şi sanitaţie, managementul deşeurilor menajere, managementul gunoiului de grajd, aplicarea îngrăşămintelor şi implicaţiile prevederilor directivei nitraţi la acordarea subvenţiilor pentru fermieri.
De asemenea, în cadrul seminarului s-au vizitat câteva gospodării şi s-au efectuat activităţi de inspecţie sanitară a fântânilor fiind testată apa din acestea.
Proiect de anvergură naţională
Proiectul se derulează la scară naţională şi încearcă, pe un eşantion de 69 de comune din cele 1.963 aflate în zone vulnerabile la nitraţi, să rezolve problema concentraţiei foarte mari aflate în fântânile oamenilor. Până acum, în comuna Balta Albă au fost finalizate două platforme comunale pentru depozitarea gunoiu