Agentia Europeana a Medicamentului recomanda medicilor sa reevalueze periodic necesitatea continuarii tratamentului pe termen lung si in doze mari cu Diclofenac comprimate, capsule sau solutii injectabile, mai ales in cazul pacientilor cu colesterol, hipertensiune, diabet si al fumatorilor.
Comitetul de farmacovigilenta pentru evaluarea riscului (PRAC) din cadrul Agentiei Europene a Medicamentului spune ca efectele medicamentului Diclofenac asupra inimii si circulatiei sunt similare efectelor unui alt grup de analgezice, mai ales in situatia administrarii produsului in doza mare, respectiv 150 mg zilnic, sau ca tratament de lunga durata, precizeaza Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale (ANMDM).
PRAC a precizat, potrivit unui comunicat al Agentiei Europene a Medicamentului, citat de ANMDM, ca beneficiile medicamentului Diclofenac depasesc in continuare riscurile, dar recomanda aplicarea precautiilor in vigoare in vederea reducerii la minimum a riscului de aparitie a reactiilor adverse tromboembolice arteriale, precum cheaguri de sange la nivelul arterelor.
"Pacientii cu afectiuni cardiace sau circulatorii grave precum insuficienta cardiaca, boala cardiaca, probleme circulatorii sau infarct miocardic ori accident vascular cerebral in antecedente nu trebuie sa utilizeze medicamentul Diclofenac. Pacientii care prezinta anumiti factori de risc cardiovascular, precum hipertensiunea arteriala, hipercolesterolemia, diabetul zaharat sau fumatul, trebuie sa utilizeze medicamentul diclofenac numai dupa o evaluare atenta. Profesionistilor din domeniul sanatatii li se va recomanda totodata reevaluarea periodica a necesitatii continuarii tratamentului cu acest medicament", recomanda PRAC.
Diclofenac este un medicament utilizat pe scara larga pentru ameliorarea durerii si inflamatiei, in special in afectiuni durero