„Se discută în aceste zile despre reduceri de taxe, dar pentru un investitor nu neapărat nivelul lor este marea problemă (taxele pe profit sunt între cele mai mici din Europa, este adevărat că CAS-ul este mare), ci birocraţia plăţilor de taxe – avea unul dintre cele mai mari numere de plăţi de taxe din lume, iar pe un investitor îl «omori» din acest punct de vedere.“
Investiţiile străine directe au însemnat în primele patru luni 322 de milioane de euro, în scădere cu aproape 35% faţă de perioada similară a anului trecut.
Anul trecut, investiţiile străine au fost de 1,6 mld. euro – minimul nivelului din ultimii 10 ani. Începutul de an se arăta promiţător, mai ales că în ianuarie ISD-urile au ajuns la 103 mil. euro, aproape de şase ori nivelul înregistrat în aceeaşi lună a lui 2012.
O altă veste bună pe care o înregistra începutul de an era: contul curent al balanţei de plăţi înregistra, în ianuarie, un excendent de 465 mil. euro, faţă de un deficit de 25 mil. euro în ianuarie 2012, şi el continuă să evolueze într-un teritoriu pozitiv - excedent de 54 mil. euro între ianuarie-aprilie, faţă de un deficit de 1,53 mld. euro în aceeaşi perioadă din 2012.
Creşterea economică înregistrată la T1 – de 2,1% - dă şi ea speranţe că 2013 ar putea fi un an mai bun. Dar primele luni nu nu pot oferi imaginea de ansamblu pe întreg anul, spun analiştii.
„Este foarte greu să spui după 3-4 luni ce se va întâmpla în mod cert. Ce vedem este însă o evoluţie destul slabă a investiţiilor noi şi acest lucru ar putea contura şi un an modest în această privinţă, o situaţie care nu diferă însă de cea de anii trecuţi. Două concluzii pot fi trase de aici: sentimentul de neîncredere al investitorilor, nu neapărat faţă de România, ci de perspectivele evoluţiei economiei mondiale, persistă, încrederea nu a fost restabilită. Apoi, noi nu trebuie să ne mai aşte