După numeroase piedici şi amânări, unul dintre proiectele vitale ale judeţului va demara. „Circuitul bisericilor de lemn” trebuia să fie demarat în 2011, însă, abia acum s-a reuşit atribuirea contractului de execuţie.
După o întârziere de circa doi ani, în sfârşit proiectul „Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord”, în valoare de peste 20 de milioane de RON, va demara.
Pornit cu stângul în urmă cu câţiva ani, proiectul a fost amânat şi răs-amânat din numeroase motive. Pe scurt, din indolenţă.
Una dintre cauze era faptul că elaborarea şi transmiterea documentelor solicitate de ADR Nord-Vest şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului se făceau cu viteza melcului. Apoi, proiectul tehnic avea carenţe grave. Şi, mai mult, unul dintre obiective, biserica din Ieud, a fost prins şi în alt proiect de finanţare. Proiectul este finanţat din fonduri europene în cadrul Programului Operaţional (axa 5: „Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului”, domeniul 5.1: „Restaura-rea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea/modernizarea infrastructurilor conexe”). Valoarea totală se ridică la 20.233.536 RON.
O „căruţă” de bani pentru un obiectiv măreţ: creşterea gradului de accesibilitate a turiştilor la cele 16 biserici de lemn din Bârsana, Bogdan Vodă, Botiza, Călineşti, Copalnic Mănăştur, Cărpiniş, Deseşti, Ieud, Ocna Şugatag, Poienile Izei, Remetea Chioarului, Rozavlea, Săcălăşeni, Şişeşti, dezvoltarea infrastructurii conexe zonei turistice şi consacrarea acestora ca destinaţie turistică prin deularea unor acţiuni de promovare şi informare.
Prima piedică a fost faptul că AEDLIS PROIECT SRL nu a prevăzut în proiect o serie de lucrări cum ar fi platformele de parcare, forma şi structura gardurilor şi nu a inclus nici studiile hidrologice. De asemenea, nici echipa de imp