Ambasadorul roman la Londra, Ion Jinga, explica, intr-un amplu articol, ca romanii vad in Marea Britanie un model si sunt bine integrati in aceasta tara, unde comunitatile gazda le pretuiesc contributia.
Diplomatul roman incepe povestind ca a calatorit in Scotia pentru intalniri cu membrii Guvernului local, autoritatile locale si membri ai comunitatii romane si niciunul dintre interlocutorii sai nu a mentionat asa-zisa "invazie romana" care le va lua slujbele si ii va lasa fara sevicii sociale anul viitor. Dimpotriva, spune Jinga in Huffington Post, i s-a spus ca romanii sunt bine integrati si pretuiti in comunitatile ce ii gazduiesc.
In drum spre Londra, un chelner, Paul, bine informat cu privire la Romania, despre care stie de fotbalisti, Carpati, Marea Neagra si altele, a povestit ca a avut trei colegi romani, bine integrati, priviti de ceilalti "la fel de englezi ca si mine", care insa s-au intors acasa pentru ca "le era dor de tara".
Inapoiat la Londra, diplomatul roman povesteste cum a citit in presa titluri alarmiste, vorbind despre 720.000 de romani care ar dori sa munceasca in Marea Britanie, cifra ce l-a facut sa zambeasca amintindu-si ca Migration Watch a apreciat ca doar 50.000 de romani ar urma sa vina aici sa munceasca dupa ridicarea restrictiilor pe piata muncii, la 1 ianuarie 2014.
Ambasadorul explica de ce cifra de 720.000 de romani este exagerata, fiind o interpretare eronata a unui sondaj de opinie. Jinga arata ca este drept ca tinerii romani au inceput sa vina in numar mai mare in UK pentru studii, fiind unii dintre cei mai straluciti studenti din lume, insa acestia isi platesc studiile acolo.
O alta problema legata de romani, infractionalitatea, este demontata de ambasadorul roman. Desi vagabonzii sunt considerati a fi in general romani, statisticile consiliului municipal Westminster ara