După ani de tergiversări, în 12 iunie, a fost aprobată în sfârşit ordonanţa guvernamentală privind înfiinţarea camerelor agricole. Din păcate, fermierii din Timiş sunt extrem de nemulţumiţi şi susţin că legea nu e utilă agricultorilor.
Praf în ochi…
“Nu este o lege bună, în folosul fermierilor, a agricultorilor. Într-o situaţie în care discutăm de autonomie locală administrativă, vii să impui o lege care nu are nimic cu autonomia administrativă locală. Se încearcă să se arunce praf în ochii tuturor, că vrem înfiinţarea acestor camere agricole, dar legea nu e utilă”, a spus Viorel Matei, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice (APCPT) Timiş. “Înfiinţarea camerelor agricole este o necesitate şi o cerinţă a Uniunii Europene. Legea nu face din camerele agricole o forţă cu adevărat în agricultură. Când s-au făcut modificările, nu s-a ţinut cont de propunerile fermierilor. Atribuţiile camerelor agricole au fost restrânse şi au rămas numai pe generalităţi, ceea ce va face ca o instituţie care nu are atribuţii clare şi nu poate decide să nu poată ajuta fermierii”, a subliniat Nicolae Oprea, secretarul general al APCPT Timiş.
Ce prevăd noile modificări?
În şedinţa de guvern din data de 12 iunie 2013, a fost aprobată Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea și completarea Legii nr.283/2010, privind camerele pentru agricultură, industrie alimentară, piscicultură, silvicultură şi dezvoltare rurală şi pentru abrogarea articolului II din Legea nr. 122/2012 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 283/2010 privind camerele pentru agricultură, silvicultură şi dezvoltare rurală. Măsura a fost luată pentru a îmbunătăţi în primul rând organizarea şi desfăşurarea efectivă a etapelor premergătoare înfiinţării camerelor agricole la nivel judeţean, precum şi deficienţe de ordin normativ care au privit reglementarea statutului, a