Manifestaţiile împotriva Guvernului bulgar au continuat duminică la Sofia şi în alte oraşe ale ţării, pentru a treia zi consecutiv, protestatarii cerând demisia lui Plamen Oreşarski.
Duminică, 15.000 de persoane au protestat la Sofia, potrivit poliţiei citate de cotidianul francez „Le Monde“, scandând „Demisia!“ în faţa sediului Guvernului şi Parlamentului. Defilând în centrul oraşului, protestatarii au blocat circulaţia, iar manifestaţii de acelaşi fel au avut loc şi în alte oraşe din ţară.
Premierul a menţionat că ar putea demisiona, însă riscă provocarea unui dezechilibru: „Demisia ar fi simplă în plan personal, însă ar fi iresponsabilă, în ce priveşte o nouă destabilizare a ţării“.
Bulgaria riscă să nu ajungă la un acord cu Uniunea Europeană pentru perioada 2014-2020 şi să piardă miliarde de euro, a precizat el.
„Căutăm o personalitate puternică, să poată combate fraudele fiscale“, a mai arătat el, invitând luni, la o întrevedere, reprezentanţii societăţii civile şi ai mai multor ONG-uri.
„Protestatarii sunt tineri educaţi, care nu vor ca oligarhii să le decidă viitorul“, a comentat politologul Antoaneta Ţoneva pentru France Presse.
Tensiunea creată de numirea lui Delian Peevski, fără experienţă, dar având legături cu un important trust de presă din ţară şi cu o bancă a declanşat valul de proteste, după o iarnă marcată de manifestaţii faţă de sărăcia care macină ţara.
Deşi a câştigat alegerile, partidului fostului premier conservator Boiko Borisov nu a putut forma coaliţia de guvernare, iar economistul Plamen Oreşarski a fost numit în fruntea Cabinetului, fiind susţinut de cei mai mulţi politicieni.