O gradină frumos amenajată contează foarte mult în crearea ambianţei plăcute pe care ne-o dorim atunci când locuim la casă. Amenajarea grădinii nu se reduce numai la planurile de design, de altfel foarte importante.
O grădina frumos amenajată înseamnă o grădina cu plante sănătoase, dezvoltate armonios, motiv pentru care plantele au nevoie de hrană şi protecţie.
Compostul şi mulciul sunt două mari secrete în buna dezvoltare a plantelor şi, ca urmare în realizarea unei gradini plăcute privirii. Compostul hrăneşte plantele, iar mulciul le protejează.
Compostul este un îngrăşământ natural care înlocuieşte cu succes îngrăşămantul de grajd, pe care este mai greu să-l obţinem.
Compostul stă la baza gradinăritului şi nu este greu de realizat. În sensul acesta este nevoie să reciclăm deseurile menajere. Într-o pubelă vom depozita tot ce este sticlă, metal, plastic, iar în altă pubelă vom depozita tot ce poate folosi la obţinerea compostului şi anume: resturile de la curăţarea legumelor – coji de cartofi, ceapa etc, coji de ouă, oase de pui sau de peste, zaţ de cafea sau resturile de la ceai.
Vom amenaja într-un colţ umbrit al grădinii o cuşcă din 4 stâlpi înalţi cam de 1,5 m închisă cu plasa de sârmă. Vom depozita aici resturile menajere, pe care le vom tasa foarte bine.
La fiecare 30 cm înălţime de compost tasat vom presara un strat subtire de pământ. Când ajungem la înaltimea de aproximativ 1 m, acoperim totul cu o folie pe care o stabilizăm cu câteva pietre şi aşteptăm cel puţin 6 luni pentru a obţine un compost de bună calitate.
Compostul stă la baza dezvoltării plantelor pe toată durata vieţii lor, începând din prima zi de viaţă.
Mulciul este o metoda simplă şi la îndemâna oricui pentru protejarea plantelor de frig pe timpul iernii, dar şi pentru menţinerea umezelii în so