Guvernul român şi-a formulat poziţia oficială faţă de propunerea de Directivă europeană anti-tutun. Pe scurt, mesajul transmis de la Bucureşti e „şi”, „şi”, adică susţinem directiva, dar în aşa fel încât să nu fie afectată industria tutunului!
La finele anului trecut, Comisia Europeană a „atacat” industria tutunului printr-o directivă care prevedea că ţigările mentolate sau cele cu arome de vanilie sau cireşe vor fi interzise în UE, pachetele urmând să fie acoperite în proporţie de 75% de fotografii care arată efectele fumatului. Atunci, comisarul european pentru Sănătate, Tonio Borg, declara că: „Nu interzicem fumatul, îl facem doar mai puţin atrăgător. Uneori ai nevoie de fotografii şocante, pentru ca şocul să determine fumătorii să se lase”.
Directiva europeană trebuie să fie aprobată mai întâi de statele membre şi apoi de Parlamentul European, pentru a putea fi aplicată. Întregul proces ar mai putea dura trei ani. Noile măsuri nu se aplică şi la tutunul de pipă sau trabucuri, pe motiv că aceste produse nu sunt consumate la scară largă şi nici atractive pentru tineri.
Potrivit Comisiei, 70% dintre fumători capătă acest obicei înainte de a împlini 18 ani, scopul directivei fiind reducerea numărului de fumători din UE cu 2%, în următorii cinci ani. „Propunerea are scopul de a descuraja folosirea unui pachet atrăgător şi a unor arome atrăgătoare în scopuri de marketing”, a spus Borg, adăugând că un pachet de ţigări ar trebui să arate ca ceva ce conţine un drog periculos, nu ca un parfum demn de râvnit.
Potrivit Comisiei, 700.000 de oameni mor anual în Europa, din cauza bolilor provocate sau agravate de fumat. Costul tratamentului este de 25 de miliarde de euro, alte 8 miliarde fiind pierdute din cauza ieşirii bolnavilor din ciclul economic.
Recent, şi-a stabilit şi ţara noastră poziţia faţă de această