Cum şi-a început un tânăr propria afacere: cu bani împrumutaţi de la rude şi nopţi petrecute în amenajarea spaţiului, ca să economisească banii daţi meşterilor.
Tânărul despre care ziuadecj.ro a arătat că şi-a deschis prima fabrică de papioane din ţară şi-a extins acum afacerea cu un magazin de prezentare, despre care spune că e cel mai mare astfel de magazin din ţară. Unitatea nu iese în evidenţă prin dimensiuni - are două camere de prezentare de 30 metri pătraţi, plus atelierul învecinat - şi nici prin locaţie: e la subsol, chiar dacă acesta e în centrul oraşului. Totuşi, Robert Pantazi e mulţumit: aici vinde câteva papioane pe zi şi, chiar dacă numărul e cam o treime din necesarul pentru ca afacerea să se autosusţină, reuşeşte să plătească trei angajaţi: două femei care croiesc papioanele şi o a treia care calcă batistele, pentru că acum s-a extins: vinde nu doar papioane, ci şi brâuri, cravate, batiste şi bretele.
Amenajarea magazinului a costat 4.500 de euro, suma minimă necesară. "M-am ferit de bănci, pentru că am prieteni care au experienţe nefericite cu ele: dobânda variază, la fel şi rata, nu ştii la ce să te aştepţi; sunt reticent, am preferat să împrumut banii de la naşii mei", spune el. În plus, ca să economisească banii daţi meşterilor, a amenajat magazinul cu propriile mâini - ale sale şi ale prietenilor chemaţi în ajutor, până târziu în noapte, săptămâni întregi. "Pentru ce altceva sunt prietenii?", comentează el. "Am muncit noi, nu am vrut să angajez firmă că mă omora; două săptămâni am stat de dimineaţa până noaptea, uneori până la 3 dimineaţa".
Acum Pantazi vinde zilnic cam zece papioane, cu preţuri între 25 şi 70 de lei. Tânărul întreprinzător şi-a deschis afacerea după ce a fost dat afară din lanţul de magazine unde lucra, care s-a închis. Cu banii primiţi în compensare şi cu economiile şi-a cumpărat două maşini de cusut, şi s