5.205 candidaţi ai sesiunii din vară a bacalaureatului susţin, începând de astăzi, proba de evaluare a competenţelor digitale, probă care se desfăşoară pe parcursul a cinci zile, până la data de 21 iunie. Susţinerea acestei probe este o condiţie necesară pentru participarea la probele scrise, indiferent de calificativul obţinut.
Graficul de desfăşurare a acestei probe a fost stabilit de fiecare unitate şcolară, în funcţie de numărul de elevi înscrişi din cadrul fiecărui liceu şi de numărul calculatoarelor de care dispune instituţia. Dacă în cazul mai multor colegii şi licee din judeţ sunt necesare toate cele cinci zile pentru susţinerea probei D, o serie de licee sucevene vor termina de evaluat competenţele digitale ale candidaţilor în doar două zile, asta şi datorită faptului că mare parte din elevii acestor licee au promovat examenul ECDL (European Computer Driving Licence).
Competenţele care sunt evaluate de comisie au în vedere utilizarea computerului, verificarea unor concepte de bază privind sistemele de calcul, organizarea fişierelor, sistemele de operare, baze de date, reţeaua de internet sau procesoare de texte. Într-o primă fază, elevii au acces în laboratoarele de informatică, unde se face un scurt instructaj privind desfăşurarea probei. Aceştia vor avea acces la internet doar în primele 30 de minute ale examenului, timp în care sunt nevoiţi să rezolve subiectele care solicită această facilitate.
Fiecare cerinţă rezolvată de candidat va fi punctată conform unei grile, iar în funcţie de punctajul obţinut se va stabili nivelul de competenţă digitală a candidatului, după cum urmează: „utilizator începător” (0-25 de puncte), „nivel mediu” (26-50 p.), „avansat” (51-74 p.) şi „experimentat” (75-100 p.).
Elevii nu vor mai trebui să susţină proba de competenţe în informatică la bacalaureat, dacă au susţinut şi promovat deja un examen inter