Istoria medicinei de urgență a fost prezentată astăzi la Iași, în cadrul FIE, de către secretarul de stat în Ministerul Sănătății. Acesta a vorbit despre evoluția și obstacolele întâlnite în medicina de urgență în ultimii 23 de ani, dar și despre o serie de planuri de viitor.
Evenimentul a fost organizat de către Universitatea de Medicină și Farmacie ”Gr. T. Popa” Iași , în cadrul Festivalului Internațional al Educației (FIE), și s-a desfășurat la Biblioteca Centrală Universitară din Iași.
În cadrul conferinței motivaționale, dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătății a prezentat evoluția sistemului sanitar din România în ultimii 23 de ani și cum s-au înlăturat o serie de obstacole, pentru a se putea ajunge la ceea ce înseamnă medicina, în special cea de urgență, în ziua de astăzi.
”La invitația Universității de Medicină din Iași, mă aflu aici pentru a face un rezumat asupra asistenței medicale de urgență și medicina de urgență din România: unde am fost în 1990, unde suntem acum, care sunt tendințele și unde vrem să ajungem, de fapt. Visul oricăruia dintre noi este să ajungem la un sistem și mai performant în viitor, bineînțeles, coroborat bine într-un sistem sanitar funcțional și, mai mult, am făcut o prezentare care ia în calcul mai multe aspecte prin care s-a trecut în evoluția acestui sistem, obstacolele care au apărut în anii 90, cum s-a trecut peste ele și cum am ajuns unde suntem acum: implicarea pompierilor, intrarea cu personalul paramedical, telemedicină, introducerea unor noi concepte în sistemul de urgență, la care era o rezistență foarte mare împotriva lor, la momentul în care noi am vrut să le facem. Lumea tinde să uite de unde s-a pornit!”, a precizat dr. Raed Arafat. Secretarul de stat din cadrul Ministerului Sănătății a vorbit despre cum s-a făcut prima unitate de urgență în România și despre apariția primelor echip