Mihai Bădic. Opiniile dvs. –interesante – referitoare la nişte articole ale dlui Sorin Lavric, în special la cel intitulat Pia fraus, depăşesc cu mult ca întindere spaţiul pe care l-aş putea acorda unei asemenea polemici amicale. Articolul dvs., datat 9.I.2013, nu a ajuns pînă acum la mine. Cu regretul de a fi obligat la reducerea textului, selectez cîteva dintre frazele acestui articol pe care-l intitulaţi ironic „Legibus solutus”. Voi comunica întregul text dlui Sorin Lavric. Poate voi reveni şi eu cu cîteva opinii personale.
Pe filiera anti-ştiinţă, relativ la filozofie, pare a se situa şi Sorin Lavric în excepţionala sa recenzie intitulată Pia fraus (România literară nr. 52/2012): „...filozofia trăieşte acolo unde te-ai fi aşteptat mai puţin: în inima celei mai matematice ştiinţe a prezentului” (?). Fizica, va să zică. Textul trimite la ultima traducere de la Humanitas, 2012, a lui Stephen Hawking, Marele plan (coautor Leonard Mlodinow). (...)
Sorin Lavric se plânge că fizicienii folosesc, fără să-şi dea seama, concepte filozofice, atribuindu-şi implicit şi inocent paternitatea lor… Dar strălucita lui reflecţie din preambulul bolduit „Cine nu abdică de la regulile unui domeniu nu-l poate adânci.” nu aparţine oare ştiinţei? Nu a demonstrat Gödel prin Teoremele de incompletitudine că orice sistem ştiinţific, formal, este incomplet în sine însuşi? Iată deci şi un filozof, prin formaţie, care se împrumută inocent din ştiinţă…. Q. E. D. Bineînţeles, ideea subtilă este că „abdicarea” trebuie să se facă în sens aditiv nu substractiv, nu prin eliminare, ci prin îmbogăţire… nu vom scoate empiria (criteriul definitoriu al ştiinţei), ci vom adăuga ceva (e. g. metafizica). Aşadar, dacă emersiunea relativ la cele două domenii, fizica şi filozofia, este de nivelul bunului simt, disjuncţia este aproape o impietate, putând aduce prejudicii culturii cunoaşteri