Cea mai mare problemă a organizaţiilor neguvernamentale este lipsa fondurilor, astfel că cele mai multe ONG-uri se orientează către antreprenoriat social, astfel încât, pe lângă componenta socială, organizaţia să poată obţine independenţă financiară. Cel puţin aşa arată un studiu realizat de compania Petrom.
Potrivit cercetării, 74% dintre organizaţiile neguvernamentale se confruntă cu lipsa fondurilor, 39% cu dezinteresul instituţiilor de stat, iar 36% se află în dificultate din cauza întârzierilor finanţărilor europene.
Deşi problemele reprezentanţilor societăţii civile au rămas aceleaşi ca şi anul trecut, răspunsul acestor provocări este, spun reprezentanţii ONG-urilor, antreprenoriatul social, adică dezoltarea unei afaceri care, pe lângă scopul de face profit, se adresează şi unei cauze sociale. Astfel, 88% dintre participanţii la studiu spun că antreprenoriatul social este o oportunitate de dezvoltare şi autosusţinere a organizaţiei.
ONG-urile româneşti se orientează către afaceri care dezvoltă durabil
Programul „Atelierul de Pânză” care oferă alternative ecologice la sacoşede de plastic este exemplul perfect pentru o organizaţie care aplică regulile antreprenoriatului social: întreprinderea oferă locuri de muncă persoanelor cu handicap şi încurajează comunitatea să protejeze mediul.
„Pornind de la probleme actuale care afectează comunitatea bucureşteană, a apărut ideea de a oferi soluţii care să îmbine o abordare de mediu şi socială cu o componentă economică. Astfel a apărut ideea de a răspunde problemei poluării cu pungi de plastic creând un spaţiu de producţie unde sunt realizate sacoşe din pânză naturală, care oferă locuri de muncă persoanelor cu o situaţie socială aparte. Un alt motiv pentru alegerea antreprenoriatului social este nevoia de diversificare a veniturilor asociaţiei şi orientarea către independenţa financiară. Prin