Dmitri Miticov este un nume care, acum câţiva ani, era cunoscut numai pasionaţilor de poezie online. Este corporatist, funcţionar la bancă şi poet, având o relaţie specială cu Bucureştiul. Într-o zi ploioasă, poetul ne-a plimbat printre tramvaiele şi vitrinele birourilor de pe Bd. Titulescu.
Semnătura lui Miticov este legată deja de două volume de poezie publicate în ultimii 3 ani, cărora li s-a adăugat o carte tipărită de acesta în 2006, la un an de la stabilirea în Bucureşti. Problema principală, atunci când vorbim despre Dmitri Miticov, este că multă vreme nimeni nu a ştiut dacă în spatele semnăturii se află un autor real sau un proiect colectiv. Abia în 2010, când a publicat al doilea volum, poetul a semnat cu numele care îl făcuse cunoscut pe internet. Cu patru ani mai devreme, la debut, volumul "Efectul de peliculă" a fost publicat la editura "Vinea" cu o altă semnătură.
Cartierul
"Uite, astea-s locurile", ne spune Miticov. "În faţă e Piaţa Victoriei, în spate, dacă mergi pe Titulescu, e Podul Basarab, pe unde mă duc spre casă, iar aici, în dreapta, e locul meu de muncă, lucrez la bancă". Spaţiul poemului pe care ni l-a propus în proiectul "Bucureşti: oraşul şi poezia" a împrumutat reperele topografice reale din viaţa de zi cu zi pe care o duce Dmitri Miticov: "Poezia vine din viaţă, care înseamnă repetiţie: în fiecare dimineaţă, înainte de a veni omul care descuie banca, aştept în maşină şi ascult radio. E un fel mai masochist de a-mi începe ziua, să zicem că nu mă menajez deloc - pentru că am ocazia, nu întotdeauna plăcută, de a mă întreba ce e cu mine acolo şi ce-am făcut de-a lungul anilor să ajung acolo. Practic, unde puteam face altfel şi ce ar fi însemnat asta în timp, ce se alegea de mine şi aşa mai departe?!", arată el.
Acest colţ de Bucureşti s-a transformat treptat în spaţiul