“État voyou” a fost expresia folosita zilele trecute despre statul roman de deputatul francez Pierre Lellouche, fost ministru, adica “stat derbedeu”, “stat huligan”. Deputatul francez ii atragea atentia ambasadorului roman la Paris, Bogdan Mazuru, ca el, ambasadorul, cunoaste cu siguranta conditiile absolut nedemne pe care le indura tiganii, cu toate miliardele de euro deversate de Europa pentru a ajuta Romania.
Unde au disparut miliardele, pe care nu le-au vazut nici Romania si nici tiganii romani, nu e deloc clar. Iar expresia “État voyou” (rogue state, in engleza) poate fi folosita despre Romania ? Se discuta de multa vreme, mai ales in SUA, despre rogue states, failed states (state esuate), stat mafiot, stat capturat etc. Se fac liste si clasamente. Le puteti gasi pe Internet. A atins Romania nivelul unui stat capturat, al unui stat esuat ? Tot zilele trecute, Doru Badescu, presedintele CNAS, si-a prezentat demisia, care i-a fost acceptata, dupa ce i-a acuzat pe presedintele Basescu si anturajul sau de practici mafiote in legatura cu readucerea dr. Lucian Duta la CNAS. Sa fi ajuns Romania atit de jos, incit sa i se poata aplica etichete atit de teribile ?
Dar care a fost si inca ar trebui sa fie rolul statului ? Sa citam un mare economist roman si om de stat exemplar, uitat azi, in febra privatizarii bunurilor statului si a statului insusi, cu institutiile sale, sa-l citam pe liberalul Vintila Bratianu : “Evul modern, distrugand feudalitatea, a adus dupa o lunga lupta constituirea statelor pe baza mai intai teritoriala, apoi nationala. Nevoile economice, ca si cele politice s-au schimbat in aceasta perioada si schimbul nu numai nu s-a mai limitat mai cu seama, ca in Evul Mediu, intre oras si satele dimprejur, dar dupa ce s-a intins in hotarele fiecarui stat, a depasit si pe acesta. Dar pana acum trei secole rolul statului era restrans mai cu seama