În Valea Adâncă, zonă din partea de sud a Iaşului, se înregistrează cel mai bizar fenomen de extincţie lentă a unui cartier întreg. Peste tot în jurul marilor oraşe s-a construit haotic, fără reţele de canalizare, fără apă curentă şi fără drumuri asfaltate. Mii de case din Valea Adâncă, unul dintre cele mai aglomerate cartiere rezidenţiale din Iaşi, contaminează apa freatică, bazinele de vidanjare nefiind impermeabile. E un proces de otrăvire lentă a unei întregi comunităţi.
Cu 5.000 de case ridicate în ultimii 20 de ani, Miroslava este cea mai populată zonă rezidenţială a Iaşului, aici născându-se practic un nou oraş. Termenul de urbanizare este folosit impropriu, pentru că aspectul vilelor, valorând zeci sau sute de mii de euro, contrastează cu lipsa utilităţilor. Garantat este doar gazul, în rest reţelele de curent electric sunt subdimensionate, iar avariile sunt aproape zilnice, în timp ce apa, canalizarea şi asfaltul lipsesc cu desăvârşire. Fenomenul cel mai grav îl reprezintă infestarea cu nitriţi a pânzei de apă freatică. În zona Valea Adâncă sunt 1.352 de case cu fose septice. Experţii susţin că acestea nu sunt nici pe departe impermeabile, fiind în realitate nişte bazine vidanjabile, dejecţiile pătrunzând lejer în sol.
„Apă este contaminată”
Densitatea foarte mare a caselor din această zonă creează o situaţie unică la nivelul întregului judeţ. Directorul Agenţiei de Protecţia Mediului dă explicaţiile dezastrului: “Acolo nu s-au făcut fose septice în adevăratul sens al cuvântului, sunt doar nişte bazine vidanjabile. Numărul celor care controlează strict deversarea dejecţiilor este foarte mic. Cei mai mulţi au săpat nişte gropi pe care le-au izolat cu ciment sau nici măcar atât. Planşeele au rămas permeabile. Nici nu sunt vidanjate corespunzător, ci odată la doi ani. Riscurile sunt mari pentru că Valea Adâncă are o de